Baronie van Cranendonck

Gebiedsvisie
Conceptvoorstel &
Ruimtelijke uitwerking
ism Phidias

BaronievanCranendonck.jpg
Workshops Gebiedsbranding

Workshops Gebiedsbranding

Promotiefilmpje voor Gemeenteraad ism Beeldentemmers.

Promotiefilmpje voor Gemeenteraad ism Beeldentemmers.

4 februari 2020 - De raad stemde in grote meerderheid in met de plannen voor het gebied en de financiële gevolgen.

4 februari 2020 - De raad stemde in grote meerderheid in met de plannen voor het gebied en de financiële gevolgen.

 

Onze opdracht vanuit de Gemeente Cranendonck;
Ontwikkel een totaalvisie voor het 395 hectare gebied de Baronie van Cranendonck. Deze visie zet in op visie en conceptontwikkeling. Het betreft een totaal (haalbare) conceptontwikkeling, waarin onder andere een vlekkenplan, een massastudie, een programmaverdeling en een haalbaarheidsanalyse zijn opgenomen.

Vitaliteit staat centraal in de gehele conceptontwikkeling voor de Baronie van Cranendonck. Het belang van organische ontwikkeling sluit hierop aan. Alles afbreken en opnieuw beginnen is niet nodig. Voortborduren op hetgeen al aanwezig is biedt hier tal van mogelijkheden en kansen. Zo wordt een nieuw ruimtelijk hoofdstuk toegevoegd aan het verhaal van de Baronie van Cranendonck, dat aansluiting zoekt met het verleden (en daarbij ook de identiteit). De bestaande kwaliteiten worden daarbij uitvergroot en verbeterd. Vitaliteit ontstaat door complementaire connecties, waarbij het beschadigde ecosysteem van het gebied wordt hersteld, bijvoorbeeld middels wateradaptatie. In plaats van leven van de natuur gaan we leven met de natuur.

Door natuur te herstellen en de bebouwing daarbij aan te laten sluiten ontstaat een interessante wisselwerking. Zo wordt het Beekdallandschap hersteld, worden de zandgronden met de bebossing uitgebreid en krijgt het agrarisch landschap een nieuw karakter. In plaats van het top-down ontwikkelen is bij de Baronie van Cranendonck gekozen voor een bottom-up aanpak. Bij het opstellen van het concept voor de Baronie van Cranendonck zijn de omgeving en initiatiefnemers betrokken. Temeer omdat een gedragen ontwikkeling enkel ontstaat en zowel waarde creëert voor een gebied en zijn omgeving als er sprake is van co-creatie. Alleen via gezamenlijk optreden is het mogelijk om te komen tot eenzelfde visie, waarmee het gebied weer tot bloei kan komen.

Centraal bij onze aanpak stond het belang van het terugleggen van de verantwoordelijkheid voor de inrichting van het gebied naar de samenleving. Er is ruimte geboden voor initiatieven en daarbij zijn de verschillende belangen bekeken om zo tot de meest duurzame oplossing te komen. Er is gestart met de zoektocht naar de essentie van het concept: wat is de ambitie van de plek, natuur, gebouwen? Wat zijn de dromen van de bewoners, omwonenden, stakeholders, initiatieven, kortom alle toekomstige gasten? Waarom is het belangrijk om dit gebied te ontwikkelen? Wat zijn de diepere drijfveren? Om deze informatie te verzamelen, zijn er verschillende workshops, gesprekken en activiteiten georganiseerd.

We hebben samen met de initiatiefnemers en omwonenden kernwaarden, visie, programmering en beeldkwaliteitsplan ontwikkelt, vormgegeven en bepaalt. Na een traject van 6 maanden is het nieuwe conceptvoorstel en de nieuwe “vitaliteits visie” in mei gepresenteerd aan de Gemeenteraad en goedgekeurd.

In de toekomst kunnen bezoekers in het gebied overnachten, eten, plezier maken, genieten, tot rust komen, ontmoeten, de historie herbeleven, experimenteren, leren, en ontdekken. De behoeftes van alle gasten, de vitaliteits visie en de kernwaarden van het gebied staan hierin centraal.

Van augustus 2019 tot januari 2020 hebben we samen met de initiatiefnemers, Phidias en de Gemeente hard gewerkt aan een nieuw beeldkwaliteitsplan en passende programmering voor de baronie.

Van dromen naar realisatie; Nadat de Cranendonckse Gemeenteraad in februari 2020 het startsein gaf voor de plannen op de baronie is in maart 2020 gestart met de projecten die al passen binnen het bestemmigsplan. Een stukje dromenland...werd het plan door een kritisch raadslid in mei 2019 nog genoemd. Dromen vinden we leuk maar samen iets concreet realiseren nog veel leuker!

In de kranten;
Eindhovens Dagblad: “De raad was lovend over de concrete initiatieven voor het gebied, maar wellicht nog meer over het proces dat uiteindelijk tot de concrete plannen heeft geleid. ,,Samen met omwonenden, klankbordgroep en initiatiefnemers is er een mooi plan tot stand gekomen, met respect voor de natuur en de cultuurhistorie van dit gebied”, vond Janneke van Happen (CDA). ,,Dit gebied verdient deze initiatiefnemers en deze initiatiefnemers verdienen dit gebied”, vulde ze aan.”

Er is goed naar ons geluisterd. Wij zijn blij met de huidige plannen.
Vooruit met de geit, maak er iets moois van”.
- Rob van den Broek, Omwonende