Nieuw leefstijlconcept voor een leuker en gezonder leven.
Een inspirerend “belevingslab” waarin de bewoner de eigen regie voert voor een gelukkig leven. Een uniek leefconcept met eten en drinken in de hoofdrol waarbij de wensen en talenten van de bewoners centraal staan. Waarin ze worden uitgedaagd, meer keuzes krijgen aangeboden, anderen kunnen ontmoeten en leren zelfredzaam te zijn.
Talent; benutten en ontwikkelen. Met deze kwaliteitsverbetering prikkelen we bewoners om de eigen talenten te benutten: we gaan het gesprek aan over wat ze lekker vinden, op een ongedwongen manier. Cliënten kunnen volop voelen, proeven, ruiken, kijken en muziek luisteren. Ons concept geeft hen gevoel en kennis van de producten en hun herkomst in de natuur. Hun talent kunnen ze inzetten in de kweekkas, het kookatelier, de testlabs, de kunstgalerie of de verwonderruimtes. Maar ze kunnen ook gewoon gaan zitten ontspannen in de eetbare tuin.
Verbinding; intern en extern. Samen eten, verhalen delen, werken en plezier maken verbindt. Door de grote variatie in activiteiten, gerechten en verblijfplekken brengt dit concept mensen met elkaar in contact. Het angstbeeld van een kind dat dag in dag uit op zijn kamer zit wordt zo tenietgedaan. Familie, vrienden, medewerkers en de buurt zijn van harte welkom. Het gezin kan “er even tussenuit” voor een etentje, een feestje of een kort bezoek met een ijsje of een drankje. Zonder zich zorgen te maken om de omgeving.
Zelfregie; gebaseerd praktisch pijlers De drie pijlers (graag eten, bezig zijn met je talent en samen zijn met anderen) scheppen de randvoorwaarden om meer zelf te bepalen. Alle doelgroepen krijgen die zelfregie binnen hun mogelijkheden. Ze kunnen kiezen óf en hóe ze meewerken. Kiezen wat, waar, wanneer en met wie ze eten.
Om er zeker van te zijn dat het nieuwe leefconcept toekomstbestendig is, getoetst kan worden en geschikt blijft voor een hele diverse doelgroep hebben we 12 cliëntverhalen in kaart gebracht. Deze cliëntverhalen zijn samengesteld aan de hand van de observaties van de verschillende groepen en de gevoerde gesprekken met bewoners, ouders, medewerkers en deskundigen. In deze cliëntverhalen wordt het dagelijks leven omschreven en is uitgewerkt wat voor iedere cliëntgroep belangrijk is. Bij de verdere uitwerking van het concept zal steeds weer gekeken moeten worden door de ogen van zoveel mogelijk verschillende bewoners.
Happy Health
Samen met de Stichting CHDD (Circle of Human Development and Disability) en de University of Illinois in Chicago werken we mee aan een nieuw interventie programma voor gezond leven voor mensen met een verstandelijke beperking. Het programma richt zich op de thema’s bewegen, voeding en gezondheidsvoorlichting en -opvoeding.